Οινοχώρος Μακριδάκη

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ

Η Τσικουδιά κι η ιστορία της

Η τσικουδιά ή αλλιώς ρακή είναι ένα αυθεντικό προϊόν, συνδεδεμένο άρρηκτα με τον τρόπο ζωής, φιλοξενίας και διασκέδασης των Ελλήνων και ιδιαιτέρως των Κρητών. Είναι το απόσταγμα των στέμφυλων του σταφυλιού. Η παραγωγή της ξεκινά από την επιλογή των ποικιλιών των σταφυλιών, συνεχίζεται με την προσεκτική ζύμωση των στέμφυλών τους (οι φλούδες που μένουν μετά το πάτημα των σταφυλιών και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού) και ολοκληρώνεται με την αργή απόσταξή τους (των ήδη ζυμωθέντων στέμφυλων).
Τα καλά σταφύλια είναι βασική προϋπόθεση για την παραγωγή ποιοτικής τσικουδιάς. Επομένως, καθοριστικό ρόλο στο τελικό προϊόν παίζουν οι ποικιλία των σταφυλιών, η σύσταση του εδάφους του αμπελώνα, το υψόμετρο και ο προσανατολισμός του, η χρονιά, οι καλλιεργητικές πρακτικές, ο χρόνος τρυγητού κ.ά.
Στην απόσταξη, η τέχνη του αποσταγματοποιού έγκειται στο να αιχμαλωτίσει τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού, όπως διαμορφώθηκαν μετά τη ζύμωση των στέμφυλων, ώστε να δώσει τη δική του πινελιά στο χαρακτήρα του τελικού αποστάγματος.

Τσικουδιά – Το «Φιλαράκι»

 

Η Τσικουδιά «Φιλαράκι» γεννήθηκε στην Κρήτη, στο χωριό Αγία Βαρβάρα του νομού Ηρακλείου.

Τα στέμφυλα από την οινοποίηση των ποικιλιών Κοτσιφάλι, Λιάτικο κ.α. ζυμώνονται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και παραμένουν προστατευμένα μέχρι την απόσταξη τους κάτω από άριστες συνθήκες υγιεινής.

Η απόσταξη πραγματοποιείται σε σύγχρονο χάλκινο κλασματικό αποστακτήρα και μας δίνει ένα καθαρό, κρυστάλλινο απόσταγμα, χωρίς γλυκάνισο, με το χαρακτηριστικό άρωμα των ποικιλιών και με μακρά επίγευση.

Έχοντας στη διάθεσή μας, εμφιαλωμένο πλέον, ένα κρυστάλλινο απόσταγμα με ιστορία χρόνων, ξεκινήσαμε την εμπορία και διάθεσή του σε ολόκληρη τη χώρα, με το όνομα «Φιλαράκι», πραγματοποιώντας από την πρώτη στιγμή μία σταθερά ανοδική πορεία.

Το «Φιλαράκι» διατίθεται σε γυάλινες φιάλες των 50ml, 200ml, 500ml και 5lt και συνοδεύει άριστα, πιάτα κρεάτων και ψαρικών της αρεσκείας σας, αλλά μπορείτε να το απολαύσετε και μετά το γεύμα ως χωνευτικό.

Ρακόμελο – Το «Φιλαράκι»

 

Το ρακόμελο, η σύνθεσή του οποίου είναι απόσταγμα σταφυλιών, μέλι και βότανα χωρίς κανένα συντηρητικό, είναι το ιδανικό ποτό για κέφι, ως συνοδευτικό μίας μεγάλης ποικιλίας από μεζέδες αλλά και ως απεριτίφ για μετά το φαγητό αφού τα βότανα και το μέλι το κάνουν και χωνευτικό. Πίνεται ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και παγωμένο.
Διαλύοντας το μέλι σε ζεσταμένη ρακή απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό κι επιπλέον ανοίγει και τις αεροφόρες οδούς. Ξεκίνησε σαν… φάρμακο λοιπόν, για το συνάχι και το κοινό κρυολόγημα για να εξελιχθεί σε κλασσικό ποτό της παρέας, συνοδευόμενο από εκλεκτούς μεζέδες.

Έχοντας ως βάση ένα κρυστάλλινο απόσταγμα με ιστορία χρόνων, σε συνδιασμό με συγκεκριμένα βότανα, δημιουργήσαμε το δικό μας Ρακόμελο, με το όνομα «Φιλαράκι». Η εμπορία και διάθεσή του εντός και εκτός Ελλάδος διαγράφει μία σταθερά ανοδική πορεία.

Το «Φιλαράκι» διατίθεται σε γυάλινες φιάλες των 50ml, 200ml, 500ml και 5lt και συνοδεύει άριστα, μεζέδες της αρεσκείας σας, αλλά μπορείτε να το απολαύσετε και μετά το γεύμα ως χωνευτικό.

Τσικουδιά με ρόδι – Το «Φιλαράκι»

 

Συνδυάζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες και το κατακόκκινο χρώμα από το ρόδι, με την παραδοσιακή κρητική ρακή μας, δημιουργήσαμε ένα «παραδοσιακό» κοκτέιλ, την Τσικουδιά με ρόδι «Φιλαράκι», χαμηλό σε ποσοστά αλκοόλ, που είναι σίγουρο ότι θα μαγέψει όποιον το δοκιμάσει.

Μπορείτε να το απολαύσετε σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένο και θα γίνει σίγουρα το αγαπημένο σας ηδύποτο πριν ή μετά το φαγητό, εντυπωσιάζοντας και τους καλεσμένους σας σε ξεχωριστές στιγμές διασκέδασης.

Κυκλοφορεί σε φιάλες των 200ml, 500ml και 5lt και μπορείτε να το βρείτε, στο κατάστημά μας στον Άλιμο, σε εστιατόρια, μεζεδοπωλεία και κάβες.

Ούζο – Το «Φιλαράκι»

 

Καθοριστικό ρόλο για την παραγωγή του ούζου ΄΄Φιλαράκι΄΄ παίζει το γλυκάνισο σε συνδυασμό με άλλα αρωματικά βότανα, το οποίο παράγεται παραδοσιακά και αποκλειστικά στην Ελλάδα. Σήμερα, το όνομα και η προέλευσή του ούζου προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Προστατευόμενη Γεωγραφία Ένδειξης). Κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να παραχθεί πουθενά αλλού, παρά μόνο στην Ελλάδα.

Το ούζο, χάρη στα αιθέρια έλαια των σπόρων του γλυκάνισου και των αρωματικών βοτάνων που περιέχει, χαρίζει στον ουρανίσκο γεύση από ανοιξιάτικη αύρα και ηλιόλουστη θάλασσα, ενώ δημιουργεί ένα ευχάριστο αίσθημα δροσιάς ικανό να απαλύνει και το πιο θερμό ελληνικό καλοκαίρι.

Το ούζο είναι ένα αλκοολούχο που συνοδεύει θαυμάσια τα θαλασσινά ορεκτικά και τα τηγανητά με έντονη γεύση.

Απολαμβάνετε σκέτο ή με νερό. Η θερμοκρασία κατανάλωσής του, όπως για όλα τα αλκοολούχα με έντονο άρωμα δεν πρέπει να είναι υψηλή. Για το λόγο αυτό, προστίθεται πάγος. Το ποτήρι στο οποίο απολαμβάνετε το ούζο είναι συνήθως ψηλό και σωληνοειδές, επιτρέποντας την επιθυμητή προσθήκη νερού. Αποτελεί βάση για δροσιστικά κοκτέιλ, σε συνδυασμό με χυμούς φρούτων, λαχανικών και λικέρ.

Κυκλοφορεί σε φιάλες των 200ml, 500ml και 5lt και μπορείτε να το βρείτε, στο κατάστημά μας στον Άλιμο, σε εστιατόρια, μεζεδοπωλεία και κάβες.